Επιλέξετε Γλώσσα
Αναζήτηση
Αρχική Σελίδα  ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
  ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
  ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
  ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ
  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗΣ
  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
  ΧΑΡΤΗΣ
  NEWSLETTER

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 

ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΑ
15-04-2011
 

Ανακοινώθηκαν από το Ογκολογικό Κέντρο

Ανακοινώθηκε από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου η έκβαση ασθενών με προχωρημένο Καρκίνο Ρινοφάρυγγα.  Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα στον ευρωπαϊκό χώρο.  Η Ακτινοθεραπεία αποτελεί τη βασικότερη θεραπεία αυτής της νόσου.  Κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε βελτίωση των αποτελεσμάτων με το συνδυασμό Ακτινοθεραπείας και Χημειοθεραπείας.  Η ανακοίνωση (POSTER) έγινε από τη εξειδικευμένη Μονάδα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου του Ογκολογικού Κέντρου, στα πλαίσια του 2ου διετούς συνεδρίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου που έγινε  από τις 11-13 Μαρτίου 2011 στη Λεμεσό.

 

Η μελέτη συμπεριλάμβανε 23 ασθενείς οι οποίοι έλαβαν ριζική θεραπεία κατά την περίοδο 1999-2009.  Μελετήθηκαν τα επιδημιολογικά και κλινικοπαθολογικά δεδομένα καθώς επίσης η έκβαση των ασθενών, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 55 έτη και η αναλογία ανδρών και γυναικών 3.6:1.  Διαπιστώθηκε χρονική καθυστέρηση στη διάγνωση και παραπομπή στο Κέντρο για θεραπεία σε 19 (83%) ασθενείς, με μέσο όρο καθυστέρησης τους 8 μήνες (1-18 μήνες).  39%  παρουσίαζαν  κατά τη διάγνωση νευρολογικά συμπτώματα  και 70%  μεταστάσεις σε τραχηλικούς λεμφαδένες ενώ σε 4 ασθενείς η νόσος ήταν αρχικού σταδίου (Τ1-Τ2).  Επικουρική χημειοθεραπεία έλαβαν 13 (56%) ασθενείς, ταυτόχρονη χορήγηση Χημειοακτινοθεραπείας 17 (74%) και 6 (26%) έλαβαν μόνο Ακτινοθεραπεία. Αυξημένη τοξικότητα (3ου-4ου βαθμού) παρουσιάστηκε σε ποσοστό μεταξύ 8%-39%. Σε 3 (13%) ασθενείς υπήρξε ένδειξη τοποθέτησης γαστροστομίας για σίτιση.

 

Μεταθεραπευτικά παρατηρήθηκε πλήρης ακτινολογική ανταπόκριση της νόσου σε ποσοστό 66% (15) και μερική ανταπόκριση σε 13% (3).  Μόνο σε ένα ασθενή παρατηρήθηκε επιδείνωση.  Με μέσο χρόνο παρακολούθησης 48 μήνες μόνο 3 ασθενείς (13%) εμφάνισαν υποτροπή της νόσου.  Δεν παρατηρήθηκαν μακρινές μεταστάσεις.  Η συνολική 3-ετής επιβίωση των ασθενών αγγίζει το 92.3% και το συνολικό ελεύθερο νόσου ποσοστό φθάνει το 79.7%.

 

Παρά το μικρό αριθμό ασθενών διαφαίνεται ότι η έκβαση αντιστοιχεί σε αυτή που αναφέρεται σε μεγάλες διεθνείς μελέτες.  Αναμένεται μείωση της τοξικότητας των θεραπειών με την εισαγωγή νέων ακτινοθεραπευτικών τεχνικών κατά το τρέχον έτος.

 

 

15 Απριλίου 2011


15 Απριλίου 2011