COVID-19** - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ | Ογκολογικο Κέντρο Τράπεζας Κύπρου Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
COVID-19

1. Τι είναι ο κορωνοϊός και τι η COVID-19 λοίμωξη;

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ζώα και ανθρώπους. Στους ανθρώπους προκαλούν συχνά αναπνευστικές λοιμώξεις και εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων σε ενήλικες και παιδιά. Το Δεκέμβριο του 2019 στη Κίνα, εμφανίστηκε ένας νέος κορωνοϊός, μέλος της οικογένειας των προηγούμενων κορωνοϊών SARS και MERS και που ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η λοίμωξη που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

 

2. Πώς μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός;

Ο νέος αυτός ιός, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται. Μετάδοση ιού από άτομα που είναι μολυσμένα μεν αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, είναι λιγότερο πιθανή. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται περιπτώσεις μετάδοσης ιού μέσω κοπράνων αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ χαμηλός.

 

3. Μπορεί ο ιός να ζήσει σε διάφορες επιφάνειες;

Δεν είναι βέβαιο πως ο ιός επιβιώνει σε επιφάνειες, αλλά φαίνεται να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορωνοϊοί. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κορωνοϊοί (συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών πληροφοριών για τον ιό COVID-19) μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή μέχρι αρκετές ημέρες. Αυτό μπορεί να ποικίλει υπό διαφορετικές συνθήκες (π.χ. τύπος επιφάνειας, θερμοκρασία ή υγρασία του περιβάλλοντος). Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί, καθαρίστε την με απλό απολυμαντικό για να σκοτώσετε τον ιό και να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή με αντισηπτικό διάλυμα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

 

4. Μπορώ να κολλήσω το νέο κορωνοϊό από το κατοικίδιο μου;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι σκύλοι, οι γάτες ή οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο μπορεί να μεταδώσει το COVID-19. Το COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζει ή μιλάει. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά και σχολαστικά τα χέρια σας.

 

5. Πόσο πιθανόν είναι να μολυνθώ από τον νέο κορωνοϊό;

Κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει εάν τις τελευταίες 14 μέρες έχετε ταξιδέψει σε χώρες με συνεχόμενη επιδημία στη κοινότητα ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού.

 

6. Πότε θα αναπτύξω συμπτώματα εάν μολυνθώ με τον ιό;

Η περίοδος επώασης του ιού είναι ο χρόνος από τη στιγμή που μολύνεται κάποιος από τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

 

7. Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19;

Τα συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, δυσκολία αναπνοής και μυαλγίες. Οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν ασυμπτωματικοί, να παρουσιάσουν από απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρή λοίμωξη όπως πνευμονία αμφοτερόπλευρα, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ.

 

8. Οι καρκινοπαθείς

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μολύνει άτομα όλων των ηλικιών. Οι περισσότεροι ασθενείς (περίπου το 80%) εμφανίζουν ήπια νόσο. Ορισμένες ομάδες του πληθυσμού φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον ίο και τείνουν να εμφανίζουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα. Μεταξύ των ομάδων αυτών ανήκουν και άτομα με ιστορικό καρκίνου υπό θεραπεία.

 

9. Υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Θεραπευτικός στόχος είναι η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων. Η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

 

10. Υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού;

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά των κορωνοϊών

 

11. Θα επηρεαστούν οι θεραπείες μου από αυτή την κατάσταση;

Όσοι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία στο Κέντρο μας θα ενημερωθούν για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θεραπειών τους από τον ογκολόγο τους εγκαίρως.

 

Λόγω του ότι κάποιες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να αποδυναμώσουν τον οργανισμό και να σας κάνουν πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις, ο ογκολόγος σας θα αποφασίσει αν είναι πιο ασφαλές για εσάς να διακόψει τη θεραπεία σας.

 

Τα προγραμματισμένα ραντεβού για παρακολούθηση από τον ογκολόγο σας, ενδέχεται επίσης να αναβληθούν. Θα ενημερωθείτε από τον ιατρό σας εάν δεν χρειάζεται να παρευρεθείτε.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

1. Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ και να αποτρέψω την εξάπλωση του ιού;

 • Πλένετε τα χέρια σας σε τακτά χρονικά διαστήματα με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
 • Χρησιμοποιείτε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
 • Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα μιας χρήσης και πετάτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων ή χρησιμοποιήστε το εσωτερικό του αγκώνα σας.
 • Αποφύγετε την επαφή χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας.
 • Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις. Τηρείστε τα περιοριστικά μέτρα,όπως αυτά εξαγγέλλονται από τις αρμόδιες αρχές. Παραμείνετε στο σπίτι, διατηρήστε τη ψυχραιμία σας, ασχοληθείτε με τα ενδιαφέροντά σας και διατηρήστε τηλεφωνική επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας.
 • Φροντίστε να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και καλή ενυδάτωση, καταναλώνοντας τουλάχιστον 1.5 λίτρα υγρών ημερησίως. Να ξεκουράζεστε επαρκώς.
 • Φροντίστε τον καλό αερισμό της οικίας σας.
 • Εαν βρεθείτε σε χώρους με άλλα άτομα, κρατείστε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ σας.
 • Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το COVID-19.
 • Διασφαλίστε ότι έχετε τα απαραίτητα φάρμακα για τουλάχιστον ένα μήνα. Φτιάξτε ένα κουτί με βασικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή αντιφλεγμονώδη (Panadol, Nurofen), αντιεμετικά (όπως Primperan/Elitan/Cloperan), αντιδιαρροϊκά (Immodium), φακελάκια με ηλεκτρολύτες, αντιισταμινικά, αντιβιοτική κρέμα (Fucidin, Fucicort).
 • Αποφύγετε άσκοπες επισκέψεις στο Ογκολογικό Κέντρο. Αν χρειάζεστε κάτι διαδικαστικό παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματέα του ιατρού σας. Εάν πρόκειται για επείγουσα ιατρική κατάσταση παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γραμματέα του ιατρού σας ή στο 22847300 για να σας δοθούν οδηγίες. Εάν δεν έχετε προγραμματισμένο ραντεβού, για δική σας προστασία, μην επισκεφθείτε το Κέντρο εάν δεν έχετε πρώτα ενημερώσει τηλεφωνικώς.

 

2.  Πρέπει να φορέσω μάσκα για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Οι μάσκες προσώπου βοηθούν στην πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από άτομα που έχουν συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή. Δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό, για αυτό δεν συνίσταται η χρήση της. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μάσκα, τότε φροντίστε να περιλαμβάνεται και η μύτη σας μέσα στη μάσκα και μην την ακουμπάτε με τα χέρια σας. Ενημερωθείτε για τις οδηγίες χρήσης της.

 

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία παρακαλώ επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό μας κέντρο στο τηλέφωνο 22847300.

No
No
No