ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ | Ογκολογικο Κέντρο Τράπεζας Κύπρου Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Cancer Cells

Τι είναι καρκίνος;

 

Η λέξη «καρκίνος» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Γαληνό για να περιγράψει τον καρκίνο του μαστού ο οποίος έμοιαζε με το ζώο καρκίνο (κάβουρα) λόγω των διογκωμένων φλεβών πέριξ του όγκου οι οποίες του θύμιζαν τα πόδια του κάβουρα.

 

Το σώμα αποτελείται από διάφορα είδη κυττάρων τα οποία έχουν την δυνατότητα της διαίρεσης.  Αυτό γίνεται ώστε να αντικαθίστανται γηραιά ή νεκρά κύτταρα από νεότερα. Η δημιουργία νέου δέρματος σε ένα κόψιμο από μαχαίρι είναι ένα από τα κλασσικά παραδείγματα που μπορεί να εξηγήσει την έννοια και την ανάγκη του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Ανάλογα με το είδος του κυττάρου, ο χρόνος για ολοκλήρωση του κύκλου διαίρεσης ενός φυσιολογικού κυττάρου διαφέρει από λεπτά έως και μέρες. Η διαίρεση ενός κυττάρου ελέγχεται από διάφορους μηχανισμούς σε μοριακό επίπεδο ώστε να μην υπάρχει ραγδαία αύξηση των κυττάρων του σώματος. Όταν αυτός ο έλεγχος αποτύχει λόγω κάποιων αλλαγών στη δομή των μορίων που τον αποτελούν τότε ξεκινά ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων (ογκογένεση). Οι όγκοι διαχωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις (καρκίνος). Ο καρκίνος ορίζει σαν έννοια όλες τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του σώματος, οι οποίες δύναται να είναι απειλητικές για τη ζωή του ατόμου.

 

Οποιοδήποτε είδος κυττάρου μπορεί να μεταβεί στην κατάσταση του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αλλαγής του γενετικού υλικού (DNA), το οποίο μπορεί να κληρονομείται από τους γονείς (κληρονομικός καρκίνος) ή λόγω επίκτητων αλλαγών στη δομή του DNA. Επίκτητες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο γενετικό υλικό των κυττάρων κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και οι οποίες δεν κληρονομούνται.

 

Καρκινικό κύτταρο είναι κάθε κύτταρο το οποίο διαφέρει μορφολογικά από το φυσιολογικό κύτταρο και έχει την δυνατότητα να μεταναστεύσει σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της αγγειακής (αίμα) ή λεμφαγγειακής (λεμφαγγεία) οδού δημιουργώντας και εκεί άλλες εστίες καρκίνου (μεταστάσεις). Τόσο η πρωτοπαθής εστία (δηλαδή η πρώτη εστία πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων), όσο και οι δευτεροπαθής μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τον ασθενή λόγω της κατάληψης ζωτικών οργάνων από τα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της φυσιολογικής λειτουργίας τους.

 

Η θεραπεία του καρκίνου διέπεται από δύο κατευθυντήριες γραμμές:

 

  1. Τοπική θεραπεία: η αφαίρεση της μάζας των καρκινικών κυττάρων με χειρουργικούς χειρισμούς ή η χορήγηση ακτινοβολίας τοπικά στον όγκο με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

 

  1. Συστηματική θεραπεία: η θεραπεία που δίνεται ενδοφλεβίως ή από του στόματος και στόχο έχει την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματος.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική αφαίρεση του όγκου ως συμπληρωματική θεραπεία ή σε περιπτώσεις μεταστατικής νόσου.