ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | Ογκολογικο Κέντρο Τράπεζας Κύπρου Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ypostirixtikes monades
 • ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

   

  kliniki diaitologos

   

  Η διατροφή είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή που του παρέχεις για να αναπτύσσεται, να είναι υγιές και να αναπληρώνει ιστούς. Η καλή διατροφή προδιαθέτει καλή υγεία. Όταν όμως το σώμα, για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), τότε, παρουσιάζεται υποθρεψία.

  Τα οφέλη της υπηρεσίας της Κλινικής Διαιτολόγου

  Η ιατρική διατροφική θεραπεία βοηθά τον ασθενή να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ανάλογα με τη διάγνωση και τη θεραπεία που θα λάβει, έτσι ώστε να κρατήσει ένα γερό και δυνατό σώμα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σώμα που τρέφεται σωστά και λαμβάνει τις θερμίδες και την πρωτεΐνη που χρειάζεται, έχει καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος με τον καρκίνο. Πολλοί ασθενείς έχουν διατροφικά συμπτώματα/παρενέργειες κατά τη διάγνωση ή και κατά τη θεραπεία τους, τα οποία μπορεί εύκολα να οδηγήσουν σε υποθρεψία εάν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανορεξία, δυσκαταπωσία, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, διάρροιες, αναγούλες και εμετούς.

  Η κλινική διαιτολόγος είναι μέλος της πολυθεματικής ομάδας αντιμετώπισης του καρκίνου. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται εκτός από ογκολόγους ιατρούς, από επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την συγκεκριμένη ανατομική περιοχή του καρκίνου όπως ιατροί διάφορων ειδικοτήτων, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κλινικοί φαρμακοποιοί, οδοντίατροι κ.α. Σκοπός της ομάδας είναι η σφαιρική αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και του ασθενή.

   

  Εξειδικευμένο πλάνο κάθε ασθενή

  Αφού γίνει παραπομπή του ασθενή από τον ιατρό στην κλινική διαιτολόγο (και διευθετηθεί το ραντεβού-για τους ασθενείς που δεν νοσηλεύονται), τότε ακολουθεί:

  • Διατροφική αξιολόγηση.
  • Σωματομετρήσεις.
  • Δημιουργία διατροφικού πλάνου ή/και διατροφικών οδηγιών με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Λαμβάνονται πάντα υπόψη η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή.
  • Εκπαίδευση του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν για υλοποίηση του διατροφικού πλάνου και διατροφικών οδηγιών.
  • Προγραμματισμός ραντεβού για επαναξιολόγηση του ασθενή.

   

  Στόχος:

  • Αντιμετώπιση τυχών συμπτωμάτων/παρενεργειών από ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.
  • Διατήρηση ή διόρθωση σωματικού βάρους του ασθενή.
  • Μείωση καρκινικής καχεξίας.
  • Χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής όπου θεωρηθεί απαραίτητο.
  • Διασφάλιση μίας ολοκληρωμένης διατροφής στα άτομα που σιτίζονται μέσω καθετήρα (π.χ. ρινογαστρικό, γαστροστομία, νηστιδοστομία) ή μέσω παρεντερικής διατροφής για διατήρηση ή διόρθωση σωματικού βάρους.
  • Εκπαίδευση για μια ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή για τους ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο.

   

  Διαδικασία χρήσης της υπηρεσίας της Κλινικής Διαιτολόγου

  Στο Ογκολογικό Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες κλινικής διαιτολογίας κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς του Κέντρου, από την Κλινική Διαιτολόγο Στάλω Κουντούρη, R.D. Η αξιολόγηση από την κλινική διαιτολόγο του Κέντρου μπορεί να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη θεραπεία του ασθενή αφού πρώτα υπάρξει συνεννόηση με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα διατροφής του ασθενή.

   

  Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού;

  Μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας παραπέμψει άμεσα ή να τηλεφωνήσετε για ραντεβού στο 22847409.

 • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

   

  +

  psixologiki_ipostirixi

  Τι είναι ψυχολογική υπηρεσία;

  Οι ψυχολογικές υπηρεσίες του Ογκολογικού Κέντρου αφορούν σε ατομικές ή/και οικογενειακές συναντήσεις με τους ασθενείς και τους οικείους τους και γίνεται μία πρώτη αξιολόγηση της υποστήριξης που απαιτείται. Δεν αποκλείεται και κατάλληλη παραπομπή, αν χρειαστεί, περεταίρω σε άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας. Η συνεργασία με τις ψυχικές υπηρεσίες των συνδέσμων είναι άρρηκτη και συνεχής και όπου κρίνεται απαραίτητο, μετά από μία αρχική συνάντηση ή όχι, ενισχύεται και η διασύνδεση και συνεργασία με τις ψυχικές υπηρεσίες των συνδέσμων για όλη την Κύπρο. Όσα συζητούνται με το ψυχολόγο είναι απολύτως εμπιστευτικά. Ο ψυχολόγος δεν παρέχει ποτέ ιατρικές πληροφορίες.

   

  Περιγραφή των ψυχολογικών επιπτώσεων λόγω της ασθένειας

  Κάθε άνθρωπος και οικογένεια αντιδρούν με το δικό τους προσωπικό τρόπο και επιστρατεύουν τις δικές τους δυνάμεις για να προσαρμοστούν στις αλλαγές που έρχονται με τη διάγνωση μιας ασθένειας όπως ο καρκίνος. Το «ταξίδι» αυτό, συχνά φέρνει θλίψη, θυμό, φόβο και αγωνία στο άτομο και στους οικείους του που άλλοτε τους είναι εφικτό να διαχειριστούν, να «αντέξουν» και άλλοτε λιγότερο εφικτό και μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και αίσθηση ότι δεν υπάρχει πουθενά βοήθεια. Τα συναισθήματα ποικίλλουν και συχνά εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της εμπειρίας.

   

  Στο ψυχολογικό τομέα οι αλλαγές αφορούν όλα τα επίπεδα της ζωής. Κάποιοι ασθενείς βιώνουν αλλαγές στην εικόνα του σώματός τους που μπορεί να είναι από μικρές πχ. αλλαγές στη γεύση μέχρι σημαντικές όπως π.χ. ένας ακρωτηριασμός (π.χ. μαστεκτομή).

   

  Κάποιοι, είτε ασθενείς, είτε φροντιστές έχουν αλλαγές στην εργασία τους και περιορίζονται στο σπίτι, κάποιοι μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους λόγω νοσηλείας ή παρενεργειών θεραπείας και αυτό να τους απογοητεύει, άλλοτε πάλι εμφανίζονται αλλαγές στις σχέσεις με τους σημαντικούς άλλους καθώς προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τα δύσκολα συναισθήματα.

   

  Θέματα επικοινωνίας με τους αγαπημένους προκύπτουν κατά την προσπάθεια όλης της οικογένειας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση. Σε αυτό το κομμάτι η συζήτηση με τον ψυχολόγο μπορεί να είναι αποτελεσματική ώστε οι ασθενείς και οι οικείοι τους να ενισχύσουν τις προσωπικές τους δυνάμεις και σχέσεις για μία καλύτερη ψυχολογική προσαρμογή στην εμπειρία αυτή.

   

  Ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές

  Επειδή η εμπειρία με τον καρκίνο δεν αφορά μόνο τον ασθενή αλλά και τους οικείους του και επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά οι φροντιστές επειδή αδιάκοπα ρίχνονται στον αγώνα να προσφέρουν στον δικό τους άνθρωπο συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη, οι δικές τους ψυχολογικές και όχι μόνο ανάγκες μένουν καλά κρυμμένες, οι φροντιστές μπορούν να απευθυνθούν και οι ίδιοι στην υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης μόνοι ή/και με τον ασθενή.

   

  Γιατί να πάω στον ψυχολόγο; - ο ρόλος της ψυχολογικής στήριξης

  Συνεπώς, η επαφή με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας δεν είναι θέμα ταμπού για τους ανθρώπους που έχουν εμπειρία με καρκίνο. Δεν αφορά ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές απαραίτητα. Σύμφωνα με το American Society of Clinical Oncology όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις ψυχολογικές επιπτώσεις του καρκίνου, αναφερόμαστε περισσότερο στον όρο «ψυχολογική δυσφορία» που ορίζεται ως:

   

  «Μία πολυπαραγοντική, μη ευχάριστη συναισθηματική εμπειρία ψυχολογικής (γνωστικής, συμπεριφορικής, συναισθηματικής), κοινωνικής ή/και πνευματικής φύσης, η οποία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ικανότητα του  ατόμου να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον καρκίνο, τα σωματικά συμπτώματα και τη θεραπεία. Η δυσφορία εκτείνεται σε μία συνέχεια, από φυσιολογικά συναισθήματα ευαλωτότητας, θλίψης και φόβου μέχρι προβλήματα που μπορεί να κάνουν το άτομο δυσλειτουργικό, όπως κατάθλιψη, άγχος, πανικός, κοινωνική απομόνωση και πνευματικές και υπαρξιακές κρίσεις».

   

  Συχνές ερωτήσεις που μας απευθύνουν ασθενείς και φροντιστές:

  Οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους διαχειρίζονται την εμπειρία με τη νόσο με διαφορετικό τρόπο και αυτό σχετίζεται με το περιβάλλον τους, τους ανθρώπους που είναι κοντά τους, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, τις προσωπικές τους αξίες και άλλοι παράγοντες. Παρόλα αυτά οι ερωτήσεις που απευθύνουν στον ψυχολόγο είναι κοινές και προκύπτουν από τις ανάγκες που διαφέρουν ανάλογα με τη φάση της ασθένειας.

   

  Οι συχνότερες ερωτήσεις που μας απευθύνουν αλλά οι απαντήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τον ασθενή είναι:

   

  Αρχική Διάγνωση:

  • Σοκ, γιατί αισθάνομαι ότι συμβαίνει σε κάποιον άλλο;
  • Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου;
  • Τι θα πω στη δουλειά;
  • Πως θα με αντιμετωπίσουν οι φίλοι;
  • Τι σημαίνει η ασθένεια, αυτά που μου λέει ο γιατρός;
  • Τι μπορώ περισσότερο να κάνω συναισθηματικά και πρακτικά για να βοηθήσω τον άνθρωπό μου που νόσησε;

   

  Θεραπεία:

  • Πώς να διαχειριστώ τη θλίψη, το θυμό για τις αλλαγές στο σώμα μου, την απώλεια των μαλλιών μου;
  • Πώς να αντέξω την ψυχική και σωματική κούραση από τις παρενέργειες;
  • Πώς να ρυθμίσω την καθημερινότητά μου ώστε να είμαι πιο λειτουργικός αν και είμαι σε θεραπεία;

   

  Ολοκλήρωση θεραπείας

  • Φόβος πιθανής υποτροπής, τι θα γίνει τώρα που έμεινα χωρίς χημειοθεραπεία;

   

  Υποτροπή

  • Γιατί μου ξαναήρθε;
  • Πώς θα βρω και αυτή τη φορά τη δύναμη να το αντιμετωπίσω;
  • Από που θα αντλήσω δύναμη να κρατήσω την πίστη μου και αυτή τη φορά;

   

  Επιδείνωση νόσου

  • Πως θα προετοιμαστεί η οικογένεια σύμφωνα με τις δικές της αξίες και αρχές.
  • Διαχείριση πένθους.

   

  Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού;

  Μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας παραπέμψει άμεσα ή να τηλεφωνήσετε για ραντεβού στο 22847406.

 • ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

  Το ιατρείο ανακουφιστικής φροντίδας στο Κέντρο, λειτουργεί από το  Μάιο του 2009.

   

  Τι είναι όμως ανακουφιστική φροντίδα;

  Είναι η προσέγγιση, που αντικρίζει σφαιρικά τον ασθενή, για έλεγχο  πόνου, άλλων συμπτωμάτων, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής και η οικογένεια του.

   

  H Ανακουφιστική Ιατρική προσφέρεται από εξειδικευμένους ιατρούς με τη φιλοσοφία της σφαιρικής αντιμετώπισης.

  Μελέτες έχουν δείξει ότι αν ένας ασθενής παραπεμθεί νωρίς στην ανακουφιστική φροντίδα, μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του και πιθανόν να έχει παράταση ζωής (Temel JS et al; 2010, 2011,2016).

   

  Λόγοι παραπομπής:

  • Πόνος.
  • Άλλα συμπτώματα (πχ. δύσπνοια, δυσκοιλιότητα κλπ).
  • Υποστηρικτική αγωγή από τη διεπιστημονική ομάδα της ανακουφιστικής.
  • Νοσηλεία υποστηρικτικής αγωγής (πχ. ενυδάτωση, μετάγγιση κλπ).

   

  Ποιος παραπέμπει;

  Ο  θεράπων ογκολόγος.

   

  Πως γίνεται η πρώτη αξιολόγηση;

  Πρώτη συνάντηση: γνωριμία με τον ασθενή και τον συγγενή που τον συνοδεύει. Η λήψη ενός γρήγορου ιστορικού, ο καθορισμός του λόγου παραπομπής, και  μια κλινική εξέταση.

   

  Αξιολόγηση των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής (σε σχέση με το κριτήριο παραπομπής, συνήθως πόνος), ποιά φάρμακα τον βοηθούν και ποιά όχι.

   

  Γίνεται μία εισήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τον ιατρό και εφόσον γίνει αποδεκτή από τον ασθενή, τότε συνταγογραφούνται τα φάρμακα, γίνεται μία επεξήγηση προς τον ασθενή και τον συνοδεύον συγγενή για τη λήψη τους, και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

   

  Ενημερώνονται οι ασθενείς και οι συγγενείς για το επόμενο ραντεβού,  συνήθως είναι σε 2- 4 βδομάδες. Σε περίπτωση αποριών ή παρενεργειών δίδεται τηλέφωνο επικοινωνίας.

   

  Με το κλείσιμο της συνάντησης, ενημερώνεται ο φάκελος του ασθενή. Υπάρχει  συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ του ογκολόγου και του γιατρού της ανακουφιστικής.

   

  Στόχοι του Ιατρείου:

  • Γνωριμία με ασθενείς που μπορεί να επωφεληθούν ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Διεπιστημονική προσέγγιση.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Έλεγχος πόνου και συμπτωμάτων.