Ανακουφιστική Φροντίδα

Το ιατρείο ανακουφιστικής φροντίδας στο Κέντρο, λειτουργεί από το  Μάιο του 2009.

 

Τι είναι όμως ανακουφιστική φροντίδα;
Είναι η προσέγγιση, που αντικρίζει σφαιρικά τον ασθενή, για έλεγχο  πόνου, άλλων συμπτωμάτων, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής και η οικογένεια του.

 


H Ανακουφιστική Ιατρική προσφέρεται από εξειδικευμένους ιατρούς με τη φιλοσοφία της σφαιρικής αντιμετώπισης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αν ένας ασθενής παραπεμθεί νωρίς στην ανακουφιστική φροντίδα, μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του και πιθανόν να έχει παράταση ζωής (Temel JS et al; 2010, 2011,2016).

 

Λόγοι παραπομπής:

  • Πόνος.
  • Άλλα συμπτώματα (πχ. δύσπνοια, δυσκοιλιότητα κλπ).
  • Υποστηρικτική αγωγή από τη διεπιστημονική ομάδα της ανακουφιστικής.
  • Νοσηλεία υποστηρικτικής αγωγής (πχ. ενυδάτωση, μετάγγιση κλπ).
     

Ποιος παραπέμπει;
Ο  θεράπων ογκολόγος.

 

Πως γίνεται η πρώτη αξιολόγηση;
Πρώτη συνάντηση: γνωριμία με τον ασθενή και τον συγγενή που τον συνοδεύει. Η λήψη ενός γρήγορου ιστορικού, ο καθορισμός του λόγου παραπομπής, και  μια κλινική εξέταση.

 

Αξιολόγηση των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής (σε σχέση με το κριτήριο παραπομπής, συνήθως πόνος), ποιά φάρμακα τον βοηθούν και ποιά όχι.

 

Γίνεται μία εισήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τον ιατρό και εφόσον γίνει αποδεκτή από τον ασθενή, τότε συνταγογραφούνται τα φάρμακα, γίνεται μία επεξήγηση προς τον ασθενή και τον συνοδεύον συγγενή για τη λήψη τους, και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

 

Ενημερώνονται οι ασθενείς και οι συγγενείς για το επόμενο ραντεβού,  συνήθως είναι σε 2- 4 βδομάδες. Σε περίπτωση αποριών ή παρενεργειών δίδεται τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Με το κλείσιμο της συνάντησης, ενημερώνεται ο φάκελος του ασθενή. Υπάρχει  συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ του ογκολόγου και του γιατρού της ανακουφιστικής.

 

Στόχοι του Ιατρείου:

  • Γνωριμία με ασθενείς που μπορεί να επωφεληθούν ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Διεπιστημονική προσέγγιση.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
  • Έλεγχος πόνου και συμπτωμάτων.
Διαβάστε Λιγότερα
Διαβάστε περισσότερα