Κλινική Γενετικής του Καρκίνου "Ανδρέα Παπαέλληνα"

Η Κλινική Γενετικής του Καρκίνου βρίσκεται στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και έχει χρηματοδοτηθεί για τη δημιουργία της από τον οργανισμό Ανδρέας Παπαέλληνας. Η Κλινική προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς του Ογκολογικού Κέντρου και τις οικογένειές τους, που χαρακτηρίζονται από κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.

H κλινική σκοπό έχει να συντονίζει τις γενετικές εξετάσεις και την παρακολούθηση ατόμων με γνωστή κληρονομική προδιάθεση κυρίως για καρκίνο μαστού, ωοθηκών καθώς και παχέος εντέρου, στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άτομα που διατρέχουν γενετικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους εμφανίζονται τυχαία, ωστόσο, ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων (5 -10%) συνδέεται με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Συνεργαζόμαστε στενά με τους συναδέλφους μας στις κλινικές μαστού, γυναικολογικού και γαστρεντερικού καρκίνου καθώς και με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα όπως επίσης και με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, για να προσφέρουμε στις οικογένειες πλήρεις συστάσεις γενετικού ελέγχου, εξατομικευμένα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης.

Με μια επίσκεψη στην Κλινική Γενετικής Καρκίνου αξιολογούμε το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό του ατόμου για να αποφασίσουμε εάν είναι πιθανό να υπάρχει κληρονομική αιτία. Με βάση αυτό διερευνούμε και εκτιμούμε εάν ένα γενετικό τεστ μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο άτομο να διευκρινίσει τον δικό του/της κίνδυνο. Σε περίπτωση ανίχνευσης γονιδιακής μετάλλαξης εκπαιδεύουμε τα άτομα σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου και τις πιθανές επιπτώσεις του για αυτούς και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση και να βοηθήσουμε με αποφάσεις διαχείρισης του κινδύνου.

Διαβάστε Λιγότερα
Διαβάστε περισσότερα