Κλινικός Διαιτολόγος

Η διατροφή είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή που του παρέχεις για να αναπτύσσεται, να είναι υγιές και να αναπληρώνει ιστούς. Η καλή διατροφή προδιαθέτει καλή υγεία. Όταν όμως το σώμα, για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), τότε, παρουσιάζεται υποθρεψία.

Τα οφέλη της υπηρεσίας του Κλινικού Διαιτολόγου

Η ιατρική διατροφική θεραπεία βοηθά τον ασθενή να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, ανάλογα με τη διάγνωση και τη θεραπεία που θα λάβει, έτσι ώστε να κρατήσει ένα γερό και δυνατό σώμα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα σώμα που τρέφεται σωστά και λαμβάνει τις θερμίδες και την πρωτεΐνη που χρειάζεται, έχει καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Όλο και περισσότερες μελέτες συνδέουν την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος με τον καρκίνο. Πολλοί ασθενείς έχουν διατροφικά συμπτώματα/παρενέργειες κατά τη διάγνωση ή και κατά τη θεραπεία τους, τα οποία μπορεί εύκολα να οδηγήσουν σε υποθρεψία εάν δεν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανορεξία, δυσκαταπωσία, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, διάρροιες, αναγούλες και εμετούς.

 

Ο κλινικός διαιτολόγος είναι μέλος της πολυθεματικής ομάδας αντιμετώπισης του καρκίνου. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται εκτός από ογκολόγους ιατρούς, από επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την συγκεκριμένη ανατομική περιοχή του καρκίνου όπως ιατροί διάφορων ειδικοτήτων, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κλινικοί φαρμακοποιοί, οδοντίατροι κ.α. Σκοπός της ομάδας είναι η σφαιρική αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και του ασθενή.

Διαβάστε Λιγότερα
Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένο πλάνο κάθε ασθενή

Αφού γίνει παραπομπή του ασθενή από τον ιατρό στον κλινικό διαιτολόγο (και διευθετηθεί το ραντεβού - για τους ασθενείς που δεν νοσηλεύονται), τότε ακολουθεί:

 

 • Διατροφική αξιολόγηση.
 • Σωματομετρήσεις.
 • Δημιουργία διατροφικού πλάνου ή/και διατροφικών οδηγιών με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Λαμβάνονται πάντα υπόψη η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι διατροφικές συνήθειες του ασθενή.
 • Εκπαίδευση του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν για υλοποίηση του διατροφικού πλάνου και διατροφικών οδηγιών.
 • Προγραμματισμός ραντεβού για επαναξιολόγηση του ασθενή.
   

Στόχος:

 • Αντιμετώπιση τυχών συμπτωμάτων/παρενεργειών από ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.
 • Διατήρηση ή διόρθωση σωματικού βάρους του ασθενή.
 • Μείωση καρκινικής καχεξίας.
 • Χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής όπου θεωρηθεί απαραίτητο.
 • Διασφάλιση μίας ολοκληρωμένης διατροφής στα άτομα που σιτίζονται μέσω καθετήρα (π.χ. ρινογαστρικό, γαστροστομία, νηστιδοστομία) ή μέσω παρεντερικής διατροφής για διατήρηση ή διόρθωση σωματικού βάρους.
 • Εκπαίδευση για μια ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή για τους ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο.
   
Διαβάστε Λιγότερα
Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία χρήσης της υπηρεσίας του Κλινικού Διαιτολόγου

Στο Ογκολογικό Κέντρο παρέχονται υπηρεσίες κλινικής διαιτολογίας καθημερινά, εκτός Τετάρτης, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς του Κέντρου, από Κλινικούς Διαιτολόγους. Η αξιολόγηση από τους κλινικούς διαιτολόγους του Κέντρου μπορεί να γίνει πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τη θεραπεία του ασθενή αφού πρώτα υπάρξει συνεννόηση με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα διατροφής του ασθενή.

 

Πως μπορώ να κλείσω ραντεβού;
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας παραπέμψει άμεσα ή να τηλεφωνήσετε για ραντεβού στο 22847300.

Διαβάστε Λιγότερα
Διαβάστε περισσότερα