Τμήμα Διαγνωστικής & Επεμβατικής Ακτινολογίας

Το τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου είναι πλήρως αφοσιωμένο στην παροχή απεικονιστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με σκοπό την παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στον ογκολογικό ασθενή.

 

Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα διαγνωστικών και επεμβατικών ακτινολογικών υπηρεσιών για να διασφαλίσουμε την ακριβή και έγκαιρη διάγνωση των ασθενών μας.

Το Ακτινολογικό Τμήμα προσφέρει τις ακόλουθες εξετάσεις

Ακτινογραφίες (X-ray):

Η ακτινογραφία είναι μια γρήγορη και μη επεμβατική διαδικασία που συλλαμβάνει εικόνες των εσωτερικών δομών του σώματος, βοηθώντας στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων των οστών και των αρθρώσεων. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται σε μια ελεγχόμενη πηγή ακτίνων Χ, με τις εικόνες να εμφανίζονται σε ψηφιακό αισθητήρα και οθόνη υπολογιστή.

 

Το τμήμα μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ακτινολογικών εξετάσεων συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών θώρακος, κοιλιάς και άκρων. Είμαστε επίσης εξοπλισμένοι με φορητό ακτινολογικό μηχάνημα για να διευκολύνουμε την απεικόνιση ακτίνων Χ για ασθενείς στο θάλαμο που δεν μπορούν να μετακινηθούν στο τμήμα.

 

CT (Αξονική Τομογραφία):

Η αξονική τομογραφία είναι μια γρήγορη διαδικασία που προσφέρει λεπτομερείς δισδιάστατες ή τρισδιάστατες εικόνες του σώματος, βοηθώντας στην ακριβή διάγνωση και διαχείριση των ασθενειών. Μερικές φορές απαιτεί τη χρήση σκιαγραφικού για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας.

 

Το τμήμα μας είναι εξοπλισμένο με δύο αξονικούς τομογράφους (64 τομών), οι οποίοι μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων όπως αξονικές αγγειογραφίες, αξονικές και σκελετικές έρευνες κλπ.

 

Υπέρηχος:

Ο υπέρηχος είναι μια ανώδυνη και μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει εικόνες των εσωτερικών δομών του σώματος. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται εκτενώς στην παρακολούθηση και διάγνωση παθήσεων που αφορούν όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία.

 

Το τμήμα μας είναι εξοπλισμένο με δύο μηχανήματα υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας. Ένα από τα μηχανήματα διαθέτει χαρακτηριστικά που ειδικεύονται στην απεικόνιση του μαστού και περιλαμβάνουν ειδικό στρώμα ανατομικής νοημοσύνης για τη χαρτογράφηση περιοχών σαρωμένης ανατομίας για πλήρη κάλυψη του μαστού κατά τη λήψη. Διαθέτουμε επίσης, ένα φορητό μηχάνημα υπερήχων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο θάλαμο ή στη Μονάδα Υποστηρικτικής Φροντίδας για να βοηθήσει τους ιατρούς να εκτελούν πράξεις υπό καθοδήγηση εικόνας ή για την απεικόνιση ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν στο τμήμα.

 

DEXA:

Η σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία ακτίνων Χ που μετρά την οστική πυκνότητα, βοηθώντας στη διάγνωση της οστεοπόρωσης και στο σχεδιασμό των κατάλληλων πλάνων θεραπείας. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

 

Μαστογραφία:

Εξειδικευμένη απεικόνιση ιστού μαστού για την ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του μαστού. Η μαστογραφία είναι ένα ζωτικό εργαλείο για την υγεία των γυναικών, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ για την ανίχνευση ανωμαλιών ή πρώιμων σημείων υποτροπής του καρκίνου του μαστού.

 

  Διαβάστε Λιγότερα
  Διαβάστε περισσότερα

  Επεμβατική Ακτινολογία

  Η επεμβατική ακτινολογία είναι μία από τις πιο καινοτόμες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες ειδικότητες στον τομέα της ιατρικής.

   

  Ο επεμβατικός ακτινολόγος είναι ιατρός εξειδικευμένος να εκτελεί διαδικασίες καθοδηγούμενες από εικόνες ερμηνεύοντας πλήρως την απεικόνιση που απαιτείται για την καθοδήγηση και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε αυτές τις διαδικασίες.

   

  Η πρόοδος στην ιατρική απεικόνιση επέτρεψε στην επεμβατική ακτινολογία να εκτελέσει τις πιο περίπλοκες ιατρικές πράξεις μέσω ενός μικρού σημείου εισόδου στο δέρμα, προωθώντας καθετήρες, σύρματα οδηγούς ή βελόνες σε στόχους βαθιά μέσα στο σώμα, αποφεύγοντας παράλληλα τη βλάβη σε κρίσιμους περιβάλλοντες ιστούς.

   

  Το τμήμα μας περιέχει  εξοπλισμό απεικόνισης που επιτρέπει την εκτέλεση διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, υπερήχους και αξονική τομογραφία. Λόγω αυτής της προσέγγισης οι διαδικασίες επεμβατικής ακτινολογίας συχνά ονομάζονται «ελάχιστα επεμβατικές». Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς συνήθως θεραπεύονται από την επέμβαση τους πολύ πιο γρήγορα, δεν έχουν εμφανή ουλή και συχνά μπορούν να υποβληθούν σε πολύπλοκες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν περισσότερο από μερικές ώρες στο νοσοκομείο (αυτές ταξινομούνται ως διαδικασίες ημερήσιας νοσηλείας).

   

  Οι επεμβατικές διαδικασίες που προσφέρονται στο Ογκολογικό Κέντρο περιλαμβάνουν:

   

  • Βιοψίες: Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες καθοδηγούμενες από απεικόνιση για τη συλλογή δειγμάτων ιστών.
  • Διαδικασίες παροχέτευσης: Αφαίρεση συλλογών υγρών από το σώμα χρησιμοποιώντας καθοδήγηση απεικόνισης.

  Αφαίρεση όγκων: Στοχευμένη θεραπεία όγκων με θερμότητα ή κρύο (Radiofrequency ablation RFA).

  Γνωρίστε την Ομάδα μας

  Η ομάδα μας αποτελείται από μια ομάδα δυναμικών ακτινολόγων, τεχνολόγων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού με πολυετή εμπειρία στην απεικόνιση ογκολογικών ασθενών, αφιερωμένη στην παροχή εξαιρετικής φροντίδας. Οι ακτινολόγοι μας είναι εξειδικευμένοι στους διάφορους τύπους καρκίνου εξασφαλίζοντας ακριβή ερμηνεία και διάγνωση.

  Πληροφορίες για τον ασθενή

  Προετοιμασία για την επίσκεψή σας

  Προγραμματισμός ραντεβού: Μόλις ο ογκολόγος σας ετοιμάσει το παραπεμπτικό, ένα από τα μέλη της γραμματείας του ακτινολογικού τμήματος, θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός λίγων ημερών για να προγραμματίσει το ραντεβού σας.

   

  Οδηγίες πριν από το ραντεβού

  Συγκεκριμένες οδηγίες για την προετοιμασία της απεικονιστικής διαδικασίας θα σας δοθούν όταν προγραμματίσετε το ραντεβού σας. Ακολουθήστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες για να διασφαλίσετε ακριβή αποτελέσματα.

   

  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας

  Άνεση και φροντίδα: Το προσωπικό μας είναι αφοσιωμένο στο να κάνει την επίσκεψή σας όσο το δυνατόν πιο άνετη. Παρέχουμε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον και είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

   

  Τι να περιμένετε

  Ανάλογα με τον τύπο της απεικονιστικής διαδικασίας, η διάρκεια μπορεί να ποικίλει. Οι τεχνολόγοι μας θα σας καθοδηγήσουν σε κάθε βήμα και θα διασφαλίσουν ότι κατανοείτε τη διαδικασία.

   

  Μετά την επίσκεψή σας

  Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της απεικόνισής σας θα εξεταστούν από τους ακτινολόγους και θα σταλούν αμέσως στον παραπέμποντα ιατρό σας. Θα έχετε επίσης πρόσβαση στα αποτελέσματά σας μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΓεΣΥ.